VOLGBANNER

Gejodeerd zout in brood van Fernandes Bakery (1)

Gejodeerd zout in brood van Fernandes Bakkerij…waarom?

Brood is een belangrijke bron van jodium (mits het met gejodeerd zout wordt bereid). Jodium zorgt voor een goede werking van de schildklier. Dit is nodig voor een goede groei, ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.  Een tekort aan jodium kan leiden tot: struma[1], hypothyreoïdie[2].

Jodium in onze voeding
De mens heeft een bepaalde hoeveelheid jodium nodig om gezond te blijven. Jodium krijg je naar binnen door het eten van vis, eieren en zuivelproducten. Als je deze producten te weinig eet of mogelijk zelf helemaal niet eet levert dat op termijn jodiumtekort op.

Wat zijn de gezondheidseffecten bij een tekort of overmaat aan jodium?
Jodium is belangrijk voor de productie van de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.


Jodiumtekort
De meeste mensen krijgen voldoende jodium binnen via de voeding. In de schildklier zit normaal gesproken een grote voorraad jodium. Een tekort aan jodium merk je pas  vaak na enkele jaren. De schildklier gaat trager werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Klachten bij een traag werkende schildklier kunnen zijn: gewichtstoename, het vaker koud hebben, traagheid en obstipatie. Bij kinderen leidt een jodiumtekort zelfs tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei (cretinisme).

Te veel jodium
Ook een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Te veel jodium kan onder andere leiden tot schildkliervergroting of een over stimulering van de schildklier. Bij de meeste mensen hoeft een teveel aan jodium niet tot problemen te leiden. Mensen die al een jodiumtekort of een schildklierafwijking hebben, zijn wel extra gevoelig voor een hoge jodiuminname. Klachten die kunnen ontstaan zijn diarree, gewichtsverlies bij goede eetlust, hartkloppingen en nervositeit. Een te hoge jodiuminname komt slechts bij hoge uitzondering voor bij mensen die bijvoorbeeld veel zeewier eten.

Wat is de rol van gejodeerd zout bij onze jodiumbehoefte?
Uit onderzoek in met name België en Nederland is gebleken dat de inname van jodium onder de bevolking laag was. Hierdoor is door de overheid in de desbetreffende landen besloten jodium toe te voegen aan bakkerszout. Het idee achter die maatregel is simpel. Iedereen eet dagelijks brood. Als aan het brood jodiumhoudend zout wordt toegevoegd, in brood zit immers altijd zout, dan krijgen de burgers automatisch een bepaalde hoeveelheid jodium en dat werkt positief op de volksgezondheid.

Hoe heeft Fernandes Bakery ingespeeld op de jodiumbehoefte?
Fernandes Bakery verwerkt bakkerszout, welke goedgekeurd is door de E.U. in al haar producten. Er zit voldoende bakkerszout in de producten van Fernandes Bakery om een overmaat en tekort aan jodium te voorkomen. 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium voor volwassenen is 150 microgram.
6-7 sneetjes brood leveren tussen de 93-155 microgram aan jodium.

Voedingsadvies
Als je eet volgens de Surinaamse voedingspiramide krijg je voldoende jodium binnen. 

Bronnen: www.voedingscentrum.nl, www.broodsmakelijk.nl, www.brood.net en N.V. Mens SanaDiëtetiek.


[1] Zichtbare of voelbare vergroting van de schildklier

[2] Tekort aan schildklierhormoon, waardoor een vertraagde stofwisseling ontstaat

 


> Terug naar Actueel
> Bekijk alle artikelen uit 2018
Contact

U kunt ons bereiken voor suggesties, vragen of opmerkingen via de onderstaande informatie.

Fernandes Bakkerij N.V.
Adres : Kernkampweg 52-54
Plaats : Paramaribo - Suriname
Tel. : (597) 463200
Fax. : (597) 492177
Email : info.bakery@fernandes.sr

Of u kunt ons ook bereiken door het contactformulier in te vullen.